Doorzoeking geldtransactiekantoor in kader landelijke actie

24/10

Foto: Politie

In het kader van een grootschalige landelijke actie, waarbij een groot aantal geldtransactiekantoren (Money Transfer Operators) in Nederland gecontroleerd is, heeft de politie in Limburg dinsdag een doorzoeking gedaan in een kantoor in Heerlen.

Doorzoeking
Onder leiding van het Openbaar Ministerie Limburg vond de doorzoeking plaats. De administratie en enkele andere bescheiden zijn voor nader onderzoek in beslag genomen.
Er zijn geen verdachten aangehouden.

Samenwerking
De doorzoeking in Heerlen maakte deel uit van een gezamenlijke landelijke actie waarbij naast de politie en Openbaar Ministerie onder meer de Belastingdienst, Arbeidsinspectie, Kamer van Koophandel, Douane, De Nederlandsche Bank en diverse gemeenten aan meewerkten.

Onderzoek Heerlen
In het onderzoek in Heerlen is onder andere nauw samengewerkt met de Belastingdienst. Deze heeft beslag gelegd op een aantal vermogensbestanddelen, waaronder geld, horloges en de bedrijfsvoorraad.
Daarnaast leverde de zoeking nog een gestolen auto op.

Money Transfer Operators (MTO’s)
Eind 2009 is Europese wetgeving in werking getreden waardoor MTO’s (nieuwe benaming van geldtransactiekantoren) met één vergunning, een zogenaamd Europees paspoort, relatief eenvoudig in alle Europese landen actief konden worden met agenten. Sindsdien heeft er een enorme groei plaats gehad in het aantal locaties waar geld naar het buitenland overgeboekt kan worden. Uit onderzoek is gebleken dat criminelen regelmatig gebruik maken van MTO’s om geld dat middels criminele activiteiten is verkregen, wit te wassen.